Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Revista ”Brăila Culturală”, primită cu entuziasm de elevi și profesori

* marți, 16 noiembrie, echipa revistei a poposit în două școli din județul Brăila pentru a vorbi cu elevii despre primul număr al revistei ”Brăila Culturală” * atât la Gropeni, cât și la Chiscani, elevii s-au arătat încântați de informațiile inedite aflate despre scriitorii brăileni de ieri și azi, cei mici îmbogățindu-și astfel bagajul de cultură generală * primul număr al revistei ”Brăila Culturală” a fost lăudat și de profesorii de limba și literatura română și de reprezentanții instituțiilor de cultură

 

Primul număr al revistei ”Brăila Culturală”, proiect apărut din dorința membrilor Asociației „Pentru Adevăr” de a fi mai aproape de elevii din mediul rural și de a contribui la dezvoltarea sentimentului de mândrie locală cu privire la personalitățile culturale brăilene, s-a dovedit a fi o publicație ce le-a îmbogățit elevilor bagajul de cultură generală. Dedicat scriitorilor brăileni consacrați din trecut, precum Panait Istrati, Mihail Sebastian sau Fănuș Neagu, și autorilor de succes din prezent, cum ar fi Marian Coman, Lavinia Braniște și tânăra Laura Hartte, primul număr al revistei a fost distribuit în toate școlile din mediul rural, publicația fiind citită, analizată și dezbătută la orele de limba și literatura română.

Echipa proiectului ”Brăila Culturală” a participat marți, 16 noiembrie, la două astfel de evenimente, unul la Gropeni și altul la Chiscani, unde copiii și profesorii i-au întâmpinat cu entuziasm. Școala Gimnazială Gropeni a fost prima unitate de învățământ la care echipa a poposit, mai exact la clasa a V-a A, acolo unde, pe lângă dezbaterea întregii revistei, profesoara de limba și literatura română și diriginta Ionica Goglinache le-a oferit elevilor o frumoasă lecție despre scriitorul Panait Istrati. Apoi, echipa de proiect a mers la școala Gimnazială Chiscani, de data aceasta la clasa a VI-a, acolo unde Daniela Caranfil, profesoară de limba și literatura română și diriginta clasei, a reușit să transforme evenimentul într-un adevărat maraton de cultură generală.

Proiectul ”Brăila Culturală” este finanțat de Consiliul Județean Brăila, iar la una dintre întâlnirile cu elevii a participat și Ilie Alin, consilier superior în cadrul CJ, care a rămas plăcut impresionat de interesul elevilor pentru cultură.

”Cel mai mult mi-a plăcut reacția copiilor. Mai timidă si inocentă din partea unora, mai aprofundată din partea altora, dar toți au fost interesați de ceea ce li s-a prezentat. Revista "Brăila culturală" reprezintă pentru acesti copii o ușă deschisă spre literatură în general, spre opera și viața scriitorilor brăileni în special. E un început (primul număr al revistei) și mă bucur că acest început a fost făcut de Asociația "Pentru Adevăr" în cadrul proiectului finanțat de Consiliul Județean Brăila”, ne-a spus Alin Ilie, consilier superior în cadrul Consiliului Județean.

Trebuie spus că revista a primit recenzii pozitive și din partea profesorilor de specialitate și a reprezentanților instituțiilor de cultură, dovadă că era necesară o astfel de publicație, gândită, documentată și redactată pentru a le trezi elevilor din mediul rural interesul pentru lectură și pentru cultură în ansamblu.

În cele ce urmează vă prezentăm câteva dintre impresiile celor care au lecturat primul număr al revistei ”Brăila Culturală”:

Ionica Goglinache, profesor limba și literatura română școala Gimnazială Gropeni:

”Elevii clasei a V-a A de la școala Gimnazială Gropeni au avut fericita ocazie de a descoperi viața și opera unor scriitori brăileni de ieri și de astăzi care au dus în lume și au făcut cunoscut numele urbei lor așezate acolo unde apele Dunării întâlnesc nemărginirea Bărăganului, dacă este vorba să ne referim la spusele lui Panait Istrati. Întâlnirea celor mici cu universul literar al lui Panait Istrati, Fănuș Neagu, Mihu Dragomir, Mihail Sebastian, Laura Braniște, Marian Coman a fost mijlocit de revista ”Brăila Culturală”, o publicație ce și-a propus să prezinte pe înțelesul lor zestrea spirituală pe care acești autori au lăsat-o brăilenilor. Colectivul de redacție a reușit! Informațiile bine structurate și sintetizate, fotografiile inedite, amănuntele mai puțin cunoscute din viața scriitorilor au stârnit curiozitatea copiilor care și-au dorit să afle mai multe despre aceștia. Întrebările adresate organizatorilor la finalul activității au dovedit interesul lor de a afla mai multe, revista fiind punctul de plecare în documentarea ulterioară. Astfel de activități trebuie organizate cât mai des cu putință, fiindcă elevii trebuie să conștientizeze că aparțin unei comunități care a dat României personalități de seamă. Părerea unanimă a celor mici este aceea că activitatea a fost interesantă, că au aflat lucruri noi și că o astfel de experiență trebuie obligatoriu repetată. Cu personalități brăilene din alte domenii, poate… Ei sunt gata să-și îmbogățească zestrea de cunoștințe și să ia parte la evenimente culturale care să le satisfacă dorința de cunoaștere”

Daniela Caranfil, profesor limba și literatura română școala Gimnazială Chiscani:

”Apariția acestei reviste de cultură ne-a făcut atât pe mine, cât și pe elevii mei să reflectăm asupra personalităților culturale brăilene de ieri și de azi. Elevii au fost încântați să descopere lucruri inedite despre Panait Istrati (a avut multe meserii, a debutat ca scriitor în timp ce se afla în Franța și era bolnav, sărac și singur), despre Fănuș Neagu (microbist și cronicar sportiv, suporter al echipei de fotbal Rapid), despre Mihail Sebastian, decedat la doar 38 de ani, fiind lovit de un camion, despre Mihu Dragomir, pasionat de poezie și de rebusistică și altele. Mi-a făcut o deosebită plăcere lecturarea tuturor articolelor și felicit colectivul redacțional pentru inițiativă și pentru noutățile descoperite în arhive și aduse la cunoștință cititorilor. Voi folosi această revistă ca material didactic în cadrul cursului opțional pe care îl am la clasele a VI-a, ,,Lectura și abilitățile de viață", pentru a accentua aspecte din viața scriitorilor brăileni care le pot servi ca modele elevilor. Aștept cu interes viitoarele numere ale revistei”.

Georgiana Troia, inspector de limba și literatura română în cadrul ISJ Brăila:

Dacă s-ar aplica un chestionar elevilor brăileni despre personalități literare locale și operele acestora, am constata, fără să ne mire prea tare, că sunt puțini aceia cărora le sunt cunoscute nume și mai ales texte ale scriitorilor care au făcut din Brăila un spațiu literar (…) Publicarea unei reviste culturale care să le fie dedicată adolescenților brăileni aflați pe băncile școlii devine astfel un prim pas în a schimba ceva, în a aduce în sfera lor de interes numele unor scriitori brăileni a căror viață și operă merită să fie cunoscută măcar pentru a putea avea un motiv de a fi mândru că ești brăilean, un motiv de a-ți promova orașul/județul, fiindcă e "orașul cu salcâmi" al lui Sebastian sau Comorofca unde s-a realizat coproducția româno-franceză "Codin",după textul lui Istrati. Revista pune accent, în mod deosebit, pe aspecte din viața scriitorilor brăileni și mai puțin pe prezentarea operei acestora, poate pentru că aspectul biografic, mai ales cel inedit, stârnește curiozitatea, te face să îți dorești apoi să afli și ce a scris cel care a repetat clasa de trei ori, a călătorit prin mare parte a lumii, a avut patru căsnicii ș.a.m.d. Sper, așadar, ca acesta să fie un prim număr, iar revista să aibă viață lungă.”

Roxana Neagu, corector în cadrul Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”

”Foarte interesante informațiile din revista ”Brăila Culturală”, mai ales cele din articolele despre scriitorii din trecut. Materialele sunt scrise într-un limbaj accesibil și mi-a plăcut că redactorii au introdus, pe lângă informațiile inedite, și câteva date despre operele lor”.

Reamintim că primul număr al revistei BRĂILA CULTURALĂ este dedicat scriitorilor brăileni de ieri și de azi: Panait Istrati, Mihail Sebastian, Mihu Dragomir, Perpessicius, Fănuș Neagu, C.S. Aldea, Lavinia Braniște, Marian Coman și Laura Hartte și poate fi găsit pe site-urile www.obiectivbr.ro şi www.asociatiapentruadevar.ro.

Proiectul este finanțat de Consiliul Judeţean Brăila, prin Programul pentru finanțare nerambursabilă a activităților nonprofit de interes județean pentru anul 2021.

Categorie articol: 

+40-239-611053

Strada Mihai Eminescu 56, et 2, Braila

contact@asociatiapentruadevar.ro