Despre proiectul nostru ar fi multe de povestit, dar încercând să sintetizăm ceea ce înseamnă pentru noi, cei implicați în implementarea lui, spunem doar că este un proiect de suflet, că implică mulți oameni care pe parcursul întâlnirilor s-au împrietenit și de aici multe planuri pentru viitoare proiecte.
De fapt, «BRĂILA CULTURALĂ» s-a născut din dorința de a revaloriza minoritățile etnice care trăiesc în orașul nostru, prin obiceiurile și tradițiile lor și, nu în ultimul rând, de a aduce laolaltă brăilenii iubitori de cultură. Brăila este un teritoriu al întâlnirilor culturale ale minorităților etnice stabilite aici, de-a lungul timpului, astfel că, obiceiurile și tradițiile lor au s-au contopit și au definit bogăția culturală a comunității locale.
Iată de ce, incursiunea noastră în “inima” minorităților pe lângă procesul de conștientizare a potențialului cultural și turistic al zonei, se adresează în primul rând tinerilor. Spre norocul nostru, al tuturor, în Brăila avem o organizație de tineri excepționali, pe care am decis să îi includem în grupul țintă. Sunt excepționali, pentru că, într-un timp scurt, Forumul Tinerilor a devenit ONG-ul brăilean cu cei mai mulți membri (cca. 800). Ca să nu mai amintim de notorietatea de care se bucură, tratând cu responsabilitate evenimentele civice și culturale în care s-au implicat. Am avut multe de învățat de la ei, au venit cu idei pe care le-am inclus în proiect, dar cel mai important este că au venit cu energia lor debordantă, dinamizând totul.
Nu în ultimul rând, interacțiunile cu reprezentanții minorităților au fost adevărate experiențe, cu multă încărcătură emoțională, pentru ei proiectul reprezentând o dovadă de respect și mulțumire din partea majoritarilor, ca un firesc al vieții sociale civilizate.
Mulțumim, pe această cale, celor care au crezut în proiectul nostru și s-au implicat necondiționat, Gina Anton - Inspector pentru minorități în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Brăila, Nadia Ustinescu – președinte al Comunității Evreilor din Brăila, Maria Gancev – președinte al Asociației Hristo Botev, Renan Rustem – președinte al Sucursalei Brăila a Uniunii Democratice a Turcilor din România, Veronica Macri - secretar al Comunității Elene Brăila, Camelia Hristian - coordonatoarea Centrului Diversității Culturale din cadrul Muzeului Carol I, Maria Milea – președinte al Comunității Rușilor Lipoveni - Brăila șI, bineînțeles, îi mulțumim lui Gabriel Ion – președinte al Forumului Tinerilor din Brăila.
Vă invităm, dragi brăileni, să parcurgeți revista cu mare atenție pentru că, dincolo de informațiile interesante, cu siguranță necunoscute multora, transmite multă emoție, povești de viață impresionante și multă omenie. În fine, “Brăila culturală” transmite și mesajul nostru de apreciere și recunoștință pentru aceste minorități, fără care comunitatea noastră ar fi arătat altfel. Iată de ce, în viitorul apropiat, Brăila noastră, a tuturor, ar merita un FESTIVAL AL MINORITĂȚILOR!