Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

“Rugăciunea unită cu respectarea libertăţii religioase contribuie la pacea inimilor şi la sănătatea deplină, sufletească şi trupească”

• în contextul limitării drastice a participării credincioşilor la pelerinajele de la Iaşi şi de la Bucureşti, Arhiepiscopia Dunării de Jos a trimis un comunicat prin care îndeamnă la dialog între reprezentanţii Bisericii şi ai Statului

 

“Pe «cărările sfinţilor» s-a bătătorit, de la început, «pământul» inimilor primilor creştini în Ţinutul Dunării de Jos şi apoi în tot întinsul teritoriului creştinat timpuriu de Sfântul Apostol Andrei, însoţit de Sfântul Filip. Ce a urmat, se cunoaşte. Formarea unui popor creştin ortodox, de limbă şi cultură latină.

Se împlinesc, zilele acestea, 24 de ani de la cel mai mare eveniment -pelerinaj pe pământul României, la Sărbătorile Sfintei Cuvioase Maici Parascheva de la Iaşi, 12-17 octombrie 1996: aducerea capului Sfântului Andrei, prin iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Iaşi. Şi la Galaţi am fost binecuvântaţi de Sfântul Apostol Andrei, în pelerinaj de la Iaşi, în zilele de 16 şi 17 octombrie 1996.

Fericitul eveniment a întărit credinţa în inimile creştinilor români de pretutindeni, dornici de comuniune, de solidaritate şi de unitate frăţească şi românească. Iaşiul a devenit centru creştin şi european de pelerinaj. Aceste binefaceri se simt şi se văd în atâtea iniţiative spirituale, culturale şi social-filantropice, cu efecte binefăcătoare în toată Biserica şi ţara.

Pe «calea sfinţilor» iniţiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei la Iaşi, de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, de ani buni şi în capitală, la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou s-au folosit spiritual şi întărit comunitar mii şi mii de suflete. Pelerinajul cu moaştele Sfântului Andrei şi la Bucureşti a însemnat şi consfinţirea ocrotirii apostolice a Bisericii şi a Neamului, de cel Întâi chemat de Hristos la apostolat. A devenit ocrotitorul Catedralei Naţionale şi al poporului român, aspecte consfinţite de lege, în semn de recunoaştere a rolului constructiv al Bisericii Ortodoxe, diacronic şi sincronic, la binele şi prosperitatea poporului român, unul din cele mai religioase popoare ale lumii.

Însuşi Papa Ioan Paul al II-lea, acum două decenii, a afirmat apostolatul Sfântului Andrei la români. Statul român este recunoscut în Europa şi în lume şi prin garantarea constituţională şi faptică a libertăţii religioase, prin care se ia pulsul adevăratei normalităţi democratice.

Evident, acum suntem într-o etapă total nefericită, ca toată lumea, provocată de pandemie. Grija autorităţilor pentru sănătatea noastră este nu numai împărtăşită, ci este puternic susţinută de Biserică prin fapte reale şi concrete, ca şi de celelalte culte, aşa cum este firesc. Sunt bine cunoscute, în acest sens, faptele de implicare reală a slujitorilor Bisericii în sfătuirea credincioşilor pentru respectarea normelor sanitare, de susţinere a medicilor şi spitalelor cu materiale şi aparatură, precum şi ajutarea concretă a celor defavorizaţi. Sănătatea trebuie apărată, însă în integralitatea ei, sufletească şi trupească!

În acest caz, limitarea drastică a pelerinajelor de la Iaşi şi de la Bucureşti înseamnă eludarea principiilor de bază ale «coresponsabilităţii şi cooperării» dintre factorii răspunzători: Statul şi Cultele, în cazul nostru, Biserica Ortodoxă.

Tocmai limitarea de către autorităţi a celor mai importante momente de alinare a suferinţelor unui popor creştin conduce, din nefericire, la o finalitate discriminatorie şi chiar păguboasă nouă tuturor. Faptul că nu s-a luat în considerare efortul deosebit al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, de a respecta, cu sfinţenie, la pelerinaj, toate normele sanitare, aduce, iată, mari prejudicii pelerinilor paşnici şi responsabili de propria sănătate şi a semenilor lor.

Reluarea dialogului dintre reprezentanţii Bisericii şi ai Statului, în vederea soluţionării înţelepte, echilibrate şi corecte a tensiunilor provocate de limitarea, de către autorităţi, a pelerinajelor de la Iaşi şi Bucureşti, pe temeiul respectării libertăţii religioase şi al normelor sanitare în timp de pandemie, contribuie la unirea eforturilor noastre de aşezare a societăţii româneşti pe pilonii demnităţii, responsabilităţii şi solidarităţii, la bine şi la greu.

Să ne rugăm, slujitori şi toţi cei ce aţi bătătorit, cu atâta folos sufletesc, calea sfinţilor: Sfânta Parascheva la Iaşi şi Sfântul Dimitrie la Bucureşti, ca şi Sfântul Apostol Andrei la Galaţi.

Să ajute Dumnezeu să se găsească şi acum cele mai echilibrate căi de rezolvare a situaţiei, numai şi numai spre binele şi sănătatea sufletească şi trupească a tuturor”.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Categorie articol: 

+40-239-611053

Strada Mihai Eminescu 56, et 2, Braila

contact@asociatiapentruadevar.ro