• cei zece elevi fac parte din grupul de voluntari ai Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” şi timp de o lună, alăturându-se proiectului “Puneţi mâna pe o carte!”, i-au ajutat pe copiii care au venit în Grădina Mare să descopere magia poveştilor
În luna august, brăilenii mici şi mari care s-au plimbat prin Grădina Mare au avut ocazia să vadă prima bibliotecă în aer liber din Brăila. Este vorba despre “Căsuţa cu cărţi”, acea căsuţă din lemn din zona foişorului, care adăposteşte sute de volume pentru toate gusturile. Pentru al doilea an, cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” şi Asociaţia “Pentru Adevăr”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila şi Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, au derulat campania “Puneţi mâna pe o carte!”, iar “Căsuţa cu cărţi” a atras şi de această dată numeroşi vizitatori, în special din rândul copiilor. Anul acesta, cei care au făcut ca initiativa să se bucure de un mare succes au fost cei 10 voluntari care au avut grijă ca cei mici să îndrăgească poveştile, adolescenţi frumoşi care merită toată aprecierea noastră. Aşadar, haideţi să vedem cine sunt aceşti zece fantastici voluntari şi ce a însemnat pentru ei experienţa numită “Căsuţa cu cărţi”.
Daria Androne, elevă a Liceului Pedagogic “D. P. Perpessicius”, ne-a mărturisit că s-a bucurat să facă parte din acest proiect, mai ales că a legat noi prietenii.
“Pe perioada acestor săptămâni am făcut parte dintr-un grup de voluntari extrem de unit. De asemenea, am avut ocazia să întâlnesc oameni noi şi să-mi dezvolt capacităţile de comunicare. Mă bucur că am participat, iar proiectul sper să fie extins pe o perioadă cât mai mare de timp”, ne-a spus Daria.
Denisa Aramă e deschisă la tot ce înseamnă voluntariat, iar “Căsuţa cu cărţi” a devenit un proiect special pentru ea: “Am petrecut săptămâni minunate la Căsuţă, unde am văzut cât de fascinaţi sunt copiii de tot ceea ce înseamnă lectura, însă a fost o fetiţă care m-a impresionat cu adevărat. Timp de o săptămână a venit la Căsuţă, şi dimineaţa, dar şi după-amiaza, şi de fiecare dată o vedeam entuziasmată că era acolo. Experienţa de a fi voluntar în acest proiect a fost una cu adevărat unică, mai ales pentru că am putut să îndrumăm câţiva copii spre a îndrăgi cititul, dar şi pentru că am făcut parte dintr-un proiect special care trebuie încurajat şi în viitor”.
Ana Maria Balaban s-a bucurat şi ea din plin de experienţa primei biblioteci în aer liber din Brăila: “Proiectul «Căsuţa cu cărţi» a atras atât copii, cât şi adulţi, iar noi, voluntarii, am avut parte de o experienţă de neuitat. Am trecut prin tot felul de situaţii frumoase, de la copii mici entuziamaţi de cărtile citite de noi la adulţi care ne-au distrat teribil. Mă bucur că am avut ocazia să particip la acest proiect”.
Biblioteca în aer liber din Grădina Mare s-a potrivit perfect şi cu două din pasiunile Sabinei Capato, lectura şi natura: “Proiectul «Căsuţa cu cărţi» mi s-a părut a fi un mijloc bun prin care atât eu, cât şi ceilalţi fani ai lecturii să avem parte de citit în aer liber. De asemenea, este şi un mod bun prin care cei mici să devină mult mai atraşi de lectură şi să nu mai petreacă atât de mult timp în faţa calculatoarelor”.
Raluca Dănăilă, elevă la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, ne-a mărturisit că şi-a dorit încă din gimnaziu să se implice în acţiuni de voluntariat. Iar proiectul “Căsuţa cu cărţi” nu a dezamăgit-o, ba dimpotrivă, i-a arătat că mai există speranţă. “Văzând cum copiii astăzi sunt atât de atraşi de tehnologie, încă de la vârste fragede, vă spun sincer că mă aşteptam ca această activitate sa nu aibă succes. Dar m-am înşelat, ne-au călcat pragul o mulţime de copii dornici să răsfoiască o carte, să o citească, sau dacă erau încă prea mici şi nu ştiau să citească îşi rugau părinţii sau bunicii să îi ajute. Această experienţă mi-a fost benefică, mi-a dat speranţa că încă nu suntem complet acaparaţi de tehnologie”, este impresia cu care a rămas Raluca.
Pe Ana Maria Pană, elevă la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, voluntariatul a ajutat-o să se dezvolte şi să lucreze în echipă. “«Căsuţa cu cărti» este un loc de câţiva metri pătraţi, ticsit cu cărţi, unde cuvintele şi poveştile parcă nu se mai termină. Am avut multe întâmplări frumoase în acel loc magic, mai ales împreună cu cei mici, de la copii care erau obligaţi de părinţi să citească la copii care, din păcate, plecau cu ochii în lacrimi acasă căci se distrau prea bine. Cel mai mult m-a impresionat o fetiţă care nu ştia prea multă romană, dar vorbea franceza la perfecţie. Eu eram singura voluntară din acea zi care vorbea franceza şi am vorbit cu ea şi am ajutat-o astfel să nu se simtă exclusă. A fost o experienţă minunată, pe care nu o voi uita prea curând şi pe care aş repeta-o oricând cu mare drag”, ne-a spus aceasta. Ana Maria a fost şi voluntar la “Interact.
Diana Nicoleta Dumitru, elevă a Colegiului Naţional “Ana Aslan” Brăila, nu a stat nici ea pe gânduri când i s-a făcut propunerea de a participa la “Căsuţa cu cărţi”, ea fiind şi în trecut voluntar în cadrul Bibliotecii Judeţene.
“Încă din copilărie mi-a plăcut să citesc şi am fost susţinută de părinţii mei, care îmi cumpărau cărţi în defavoarea gadget-urilor. În decursul acestei luni petrecute la «Căsuţa cu cărţi» m-am confruntat cu diferite situaţii: de la copii care erau dornici de lectură, până la adulţi care nu-i lăsau să intre să îşi ia o carte. Foarte mulţi oameni au primit cu braţele deschise ideea şi chiar am avut donaţii de carte. Am fost plăcut surprinsă de o fetiţă care împrumutase două cărţi, le-a adus după patru zile şi a mai luat apoi în continuare. Mă bucur că într-o lume în care tehnologia ne acaparează vieţile mai sunt oameni care aleg să citească tradiţionala carte”, afirmă Diana. Trebuie precizat că adolescenta este şi membră a Forumului Tinerilor din România - Brăila.
Un alt voluntar care s-a dedicat proiectului Asociaţiei “Pentru Adevăr” este Georgiana Denisa Mladinov. Aceasta ne-a spus că este pasionată de desen, make-up şi coafuri, iar “Căsuţa cu cărţi” a fost o ocazie prin care a putut socializa cu oamenii şi cunoaşte mai bine firea umană.
Continuăm cu Teodora Olteanu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, care ne-a spus că şi-a dorit să facă voluntariat pentru a ieşi din zona ei de confort. “«Căsuţa cu cărţi a fost o experienţă din care am învăţat să lucrez atât cu copiii, fiind foarte impresionată de dorinţa acestora de a citi, cât şi cu adulţii. Voluntariatul la căsuţă, împreună cu atelierele de la Bibliotecă, m-au ajutat să înţeleg mai bine copiii şi să îmi fie mai uşor să lucrez cu ei, cele două fiind nişte experienţe pe care nu le voi uita”, ne-a declarat adolescenta.
Marius Vâlcea, singurul băiat din gaşca de voluntari, ne-a mărturisit că experienţa numită “Căsuţa cu cărţi” nu se compară cu nicio altă activitate. “«Căsuţa cu cărţi» inspiră un aer unic de prietenie şi cultură, presărat pe alocuri cu experienţe de comunicare şi integrare în societate, cel puţin după părerea mea. Aş repeta oricând experienţa aceasta minunată”, susţine Marius.
Le mulţumim celor 10 fantastici, voluntari ai Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” şi coordonatorului lor, Claudiu Brăileanu, pentru implicarea în campania “Puneţi mâna pe o carte!”. Campania va continua, pentru că scopul iniţiatorilor, Asociaţia “Pentru Adevăr” şi cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei”, este de a stimula interesul pentru lectură în rândul copiilor, tinerilor şi adulţilor.